Free eller Premium WordPress themes

Der findes to slags WordPress themes, de Free (gratis) eller Premium (professionelle). Men hvad er forskellen egentlig og hvorfor skal man betale for noget som også er gratis?

Den åbenlyse forskel

Det modsatte af gratis er jo at man skal betale for det. Derfor er den væsentligste forskel jo nok, at du gratis kan downloade et free theme, hvorimod du betaler for et premium theme.

Den designmæssige forskel

Du kan som regel være sikker på, at et premium theme har et lidt mere professionelt præg over sig og at kildekoden virker lidt mere overskuelig. Du kan også tillade dig at være lidt mere kræsen og kræve lidt mere fra designerens side, hvis du har brugt penge på et WordPress theme premium.

Du kan dog også få nogle rigtig lækre gratis themes, og har du lidt teknisk snilde, kan du også sagtens overgå et betalt theme i flot design.

Der er som regel også flere features integreret i et premium theme, og formentlig også inkluderet i den pakke du downloader. Ved nogle gratis themes er det nødvendigt at hente nogle forskellige plugins og installere dem før themets design fungerer optimalt. Dette bliver ikke altid fortalt og jeg har ofte oplevet at redigere en del for at få themet til at fungere, hvor man bare kunne have installeret et plugin og så ville alt virke. (Et lille hint: Dette er som regel et thumnail plugin der driller, eller technorati tags)

Den brugervenlige forskel

Det er meget blandet hvor meget designeren bag gratis wordpress themes har lyst til at hjælpe. Som regel kan du skrive en email med et kort spørgsmål og så besvarer de inden for en uges tid. Du kan typisk også hente hjælp i kommentarene til det indlæg hvor du har hentet themet. (Dette er typisk på designerens egen blog).

Har du købt et premium theme, bør du forvente at designeren hjælper dig, hvis du ikke lige kan finde ud af noget. Det kan være du ikke lige kan finde stylet til overskriften, hvor toplogoet er placeret, hvilken farvekode baggrundsfarven har eller andre ting du gerne vil redigere når du har installeret themet.

De fleste premium themes har også et forum tilknyttet, hvor designeren gerne har skrevet en kort introduktion til hvordan du kan benytte themet og derefter besvarer han spørgsmål fra alle køberne. Det er tit her du kan hente mange guldkorn. Jeg benytter eksempelvis et premium theme fra WooThemes, og der har jeg brugt deres forum rigtig meget i begyndelsen hvor jeg tilrettede en del. Det kom sig endda til at jeg fik hjælp over mail korrespendence fra Adii (en af stifterne og en WordPress Rockstar). Denne support kan du ikke forvente ved en gratis udgave af et Wordpres theme. Når man leger med et theme så meget som mig, så er denne supprt uundværlig og grunden til at jeg i dag ikke har et problem med at købe et professionelt WordPress theme.

Den prismæssige forskel

Jeg synes man skal sætte tingene lidt i perspektiv. De fleste WordPress themes der skal betales for koster mellem 10 – 75 dollars, svarende til 50 – 375 kroner. Det er bestemt ikke ret meget, specielt hvis man tænker på at man får noget professionelt designet. Dertil skal du ligge supporten som man ofte får ved de premium designede.

Flere og flere af de professionelle WordPress designere er begyndt at tilbyde “subscriptions” (et abonnement, hvor du betaler et månedligt eller årligt kontigent.) Denne form gør at du som regel får alle designerens themes stillet til rådighed og alle de fremtidige themes, så længe du er medlem. Jeg selv er medlem af WooThemes Club, og har betalt 250 dollars (1.250 kroner) for et 6 måneders abonnement. For dette beløb har jeg nu fået 10 professionelt designede themes, fuld support og adgang til deres forum.

Førhen var jeg tilhænger af de gratis designede temaer, men jeg har oplevet gang på gang, at de er fyldt med fejl, mangler og uhensigtsmæssige detaljer, som holdt mig oppe hele natten for at fixe dem. CSS’en (Stylesheetet) på et free theme kan være meget indviklet og ikke forklaret så man kan rette i det. Dette er ofte dovenskab fra designerens side, og igen kan det være meget tidskrævende at skulle finde frem til de rigtige styles at rette i.

Skal man vælge free eller premium wordpress theme?

Det afhænger meget af situationen. Skal du bare have en rejseblog, eller personlig blog, hvor du en gang i ugen vil komme med et lille udråb, opstød eller løsning på et problem, behøver du nok ikke mere end et gratis designet WordPress theme. Har du evner indenfor HTML og lidt php, så kan du også hurtigt rette et free theme til og gøre den personlig og unik, specielt hvis du får lavet dig et godt toplogo.

Vil du gerne føle dig lidt mere professionel, og være sikker på, at du får et godt design, med sikkerhed for support og (som regel) en velskrevet kode, meget gerne en forståelig stylesheet, så er det et premium WordPress theme du bør gå efter. Personligt har jeg brugt Brian Gardners themes rigtig meget, da han altid laver et overskueligt stylesheet med forklaringer, og Adii’s themes, som nu designer for WooThemes, da han er rigtig god til at sætte et WordPress theme op, så man forstår sammenhængen.

Når du benytter dig af et premium (professionel) theme, får du jo også et design som ikke er så benyttet som mange af de gratis versioner er, og med endnu mindre rettelse har du et unika design på din blog.

Har du blogget i længe, og altid brugt et free wordpress theme, synes du skal prøve at give dig den luksuriøsitet at købe et theme og se forskellen. Jeg tror ikke du vil blive skuffet.

Dette indlæg blev udgivet i Free Wordpress Themes, Premium Wordpress Themes, Wordpress og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

7 kommentarer til Free eller Premium WordPress themes

 1. Nils skriver:

  Som et andet alternativ kunne man give sin blog et unik design ved at bruge et firma eller en designer til at lave det. Men det bliver desvære nok en hel del dyrere.

  Et par af de store affiliates i England har brugt dette firma – http://balticblogdesign.com. Ellers ville det også være værd at kigge på nogle af freelancer siderne og se om man ikke kan finde som kan gøre det til en god pris.

  Men det kunne måske være en ide til dig at kigge på marked og priserne for et unik design?

 2. Brian Brandt skriver:

  Det bliver en del dyrere, men helt klart en optimal måde at få et unikt design på. Jeg gør det jo selv med mit eget freelance WordPress design, http://www.mbitcenter.dk, hvor det dog mest er redesign af themes jeg har gjort i, da som du skriver, vil det blive ret dyrt med et design fra bunden.

  Mange af de store Premium themes designere lever jo af som freelancer at lave de store unikke WordPress themes, og det vil nok være rimelig svært at finde en markedspris, da hver opgave jo er, ja, unik. 🙂

 3. Ole skriver:

  Hej.

  Jeg tænkte på, hvorledes står man hvis man gerne vil have et Premium Theme, men gerne på dansk ?

 4. Brian Brandt skriver:

  Hej Ole.
  Det var faktisk et godt spørgsmål, det må jeg nok hellere lave et indlæg om ved lejlighed.
  Hvis du er lidt php kyndig, så kan du sagtens selv oversætte et Premium (eller free) theme, men der er en risiko for at du kommer til at oversætte noget, som ikke er beregnet til oversættelse.

  Vil du være på den sikre side, så tilbyder mit firma, MBiT (www.mbitcenter.dk), at oversætte themes fra engelsk til dansk. Det er ikke en dyr proces, og kan sikkert gøres for omkring 500 kr, hvor der så også er testet om det virker.

 5. Ole skriver:

  Hej Brian.

  Tak 🙂 – Jeg har kontaktet WooThemes og spurgt dem om dansk, de skriver:

  “The theme doesn’t include any language modules, but it is very easy to change the English terms in the theme. We’ve had other users translate our themes in the past and it is about a hour’s work.”

  Nu tvivler jeg så liige lidt på at jeg kan klare det på en time 🙂

  (Iøvrigt, hvordan kan det være denne blog ikke er oversat?) 🙂

  Mvh Ole

 6. Brian Brandt skriver:

  Du skal jo ikke gøre hvad mesteren gør, men hvad han siger 😉
  Det meste er vist oversat i dette theme, men der er måske lige en svipser imellem, som nok bunder i tidsmangel fra min side. Kunderne kommer jo trods alt i første række 🙂

  Men hvad tænker du på som ikke er oversat i themet ?

 7. Ole skriver:

  Jeg tænker på f.eks “Name” “Website” for at kommentere.

  Og “Brian Brandt says:” og 1st og 2nd i datoer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *