Komplet guide til WordPress installation

Jeg har installeret rigtig mange WordPress blogs og haft endnu flere themes design indover. Når man gør det, så er der nogle ting, som altid er de samme, og for at få en rigtig god blog bør gøre. Alle disse erfaringer, råd, tips og tricks vil jeg forsøge at koge ned i en komplet guide til en god WordPress installation.

Der er rigtig mange ting der bør gøres, vil denne guide formentlig blive rigtig lang, og fortsat udvikle sig fremover, men her er indholdsfortegnelsen:

 1. Domæne og webhotel
 2. Installation af WordPress (den berømte 5 minutters)
 3. Generelle indstillinger i administrationen
 4. Søgemaskineoptimering af din WordPress blog
 5. Installation af nyt WordPress theme

Inden du går videre, skal du da lige vide, at denne guide til WordPress er skrevet af WordPress eksperten Brian Brandt, som kan hjælpe dig med at installere og redigere din WordPress blog.

Du kan fange ham på WPDK – Danske WordPress Designere

1. Domæne og webhotel

Det første der skal ske er, at du anskaffer dig et domæne og webhotel. Du kan godt få en blog hos wordpress.com, blogger.com eller nogle af de andre gratis tjenester, men det vil jeg stærkt fraråde. Dette ud fra den holdning, at det altid er bedst at have kontrollen over sine egne data. Vil du gerne benytte deres service, så behøver du ikke læse videre i denne artikel, da det kun omhandler egen installation af WordPress.

VIGTIGT – Du har behov for ftp adgang og en MySQL database for at kunne installere en WordPress blog.

Regner du ikke med at din blog bliver massivt besøgt, her taler jeg om flere tusinde besøgende om dagen, så kan de billige webudbydere sagtens bruges. Her taler jeg om one.com, surftown.dk, web10.dk, gigahost.dk, eller hvad de nu ellers hedder. Nogle af disse webhoteller lader dig også tilknytte flere domæner senere hen, hvis du skulle have lyst at oprette en blog mere. Ved i hvert fald Surftown har et webhotel, hvor du kan få op til 10 domæner tilknyttet.

Forventer du en masse trafik, skal du nok ud og betale for lidt bedre servere end de lavpris webhost jeg beskrev. Her vil jeg anbefale du kontakter firmaer som Mc Solutions eller AceNet. Det er lidt dyrere, men så meget mere stabilt og kan trække langt mere trafik end de små billige. Jeg vil anbefale du ringer til dem og for deres forslag til størrelse på serveren. Det er reelle virksomheder, der kun vil kunden det bedste.

2. Installation af WordPress bloggen

WordPress er nærmest berømt for deres nemme installation, og enhver med en smule forstand på internet og ftp adgang kan installere en blog.

Jeg vil ikke beskrive selve installationen her, for den er beskrevet i 7 overskuelige punkter på den danske WordPress hjemmeside – Den berømte 5 minutters installation.

Det tager kun 5 minutter, men de vil så gerne have du bliver lidt længere, og det skal du også, for nu skal vi til de generelle indstillinger og plugins, som er uhyre vigtigt for at bloggen kører optimalt. Det er ikke selve installationen der tager tid, men de efterfølgende indstillinger.

Har du tilfældigvis allerede en WordPress blog, så er chancerne nok, at den ikke er i version den nyeste version, da Automatic (folkene bag WordPress softwaren) er begyndt at opdatere jævnligt.

Du kan se den gældende version her -. http://wordpress.org/
Og så kan du se hvornår der er planlagte opdateringer her –  http://wordpress.org/about/roadmap/.

3. Generelle indstillinger og plugins

Nu bliver det spændende, for WordPress administrationen byder på rigtig mange forskellige indstillinger og muligheder, og man kan hurtigt glemme et par af dem. Jeg vil prøve at afdække alle her.

Generelle indstillinger

Den første indstilling du bør kigge på er din “blogtitel”. Det kommer som regel i toppen af din blog, og med et H1 tag rundt om. (H1 tag’et har noget at gøre med din søgemaskineoptimering, som jeg beskriver lidt om senere i artikel). Du skal også kigge på din “tagline”, som er din beskrivelse af bloggen (ikke at forveksle med et meta tag, hvilket det IKKE er). Taglinen kommer ofte til at stå lige under din blogs titel. Nogle themes har dog fjernet denne funktion).

Læseindstillinger

Dernæst vil du gerne lige kigge på dine læseindstillinger, hvor du kan vælge at have en statisk forside. Det vil sige at du kan have det samme indlæg eller side til at være på forsiden altid. Jeg har dog altid valgt “dine nyeste indlæg”, med mindre der er tale om at bloggen skal bruges som et website, ex for en virksomhed.

Blogsider viser højst “10 indlæg” betyder, at du i ex arkivet vil vise 10 indlæg inden den viser en “næste side”, for at vise 10 indlæg mere. Det kan sættes til 100 eller mere, men jeg har som regel altid 10 vist. Nogle themes viser måske kun en enkelt og bliver muligvis ikke styret af dette tal.

Syndikeringsfeeds viser de seneste “50 indlæg”. Det tal står som standard på 10, men jeg sætter det gerne op til 50. Det betyder at hvis en ny besøgende tilmelder sig dit RSS feed, så viser den de seneste 50 indlæg i RSS feedet.

For hvert indlæg, vis “hele teksten”. Dette gør at du viser hele teksten i dit RSS feed. Der er mange diskussioner for og i mod det, men jeg hælder til at vise al teksten. Det gør det specielt rart for folk med mobile enheder at læse din blog.

Skriveindstillinger

Herunder er en af de vigtige indstillinger, opdateringstjenester (også kaldet “at pinge”). Det du reelt gør, er at sende en besked til forskellige søgemaskiner, blog indekser og den slags, at du har lavet et nyt indlæg og de bør slå et smut forbi din blog og tjekke det nye indhold ud. Det betyder at du som regel hurtigere vil blive indekseret,( hvilket er noget SEO agtig noget).

For en rigtig god liste at pinge, bør du søge over på Saugstrups blog og finde den liste – Ping af blog. Det er den nederste liste af links, som du skal føre ind i følgende vindue og så trykke ”gem ændringer.

 

Permanente link strukturen

Igen en af de vigtige indstillinger du ligeså godt kan få gjort med det samme. Det du gør er at ændre dine links fra noget med “/=?-3ID” til “/pæne-links.htm”

Det gøres af to årsager, SEO relevant da du kan få keywords med i dine link adresser, og så ser det bare bedre ud at linke til .dk/wordpress-themes fremfor .dk/?id5.

Jeg bruger som regel følgende struktur “/%category%/%postname%”. Hvilket giver mig kategorien først og dernæst navnet på indlægget.

Der er selvfølgelig en masse alternativer, og alt efter hvad du har lyst til at angive til link, kan du finde de forskellige strukturer her: Permalink struktur i WordPress


Det kan være nødvendigt at opdatere din .htaccess fil for at linkstrukturen virker, den kan godt fejle, hvis .htaccess ikke er skrivbar eller ikke-eksisterende på dit webhotel. Wiki om .Htaccess filen

Vigtige WordPress plugins at installere

Nu er de fleste standard indstillinger på plads, du vil måske også lige kigge på dine “brugere”. Som standard står der “admin” ved alle dine indlæg, men det kan ændres til hvad du nu gerne vil kaldes.

En af de stærke ting ved WordPress er alle dens forskellige plugins der eksisterer, som alle er lavet af programmører rundt om i verden. De har oplevet en mangelfuld feature og derefter gået hen og programmeret den, først til dem selv, derefter udgivet den til resten af WordPress-brugerne. Der findes flere tusinde plugins, og det kan være meget uoverskueligt og tidskrævende at finde de rigtige. Derfor vil jeg give mit besyv med hvilke du skal have med:

Akismet – et plugin du ikke kan undvære. Det forhindrer spam kommentarer, og det er den rigtig dygtig til. Du vil ikke ønske at blive angrebet af spam kommentarer uden Akismet. Jeg har fx forhindret over tre tusind spam kommentarer på min iværksætterblog indtil nu. Akismet kommer som standard med WordPress installationen og du skal bare aktivere den under plugins og derefter bruge en API kode, som du kan få ved at lave en gratis konto hos WordPress – http://wordpress.com/api-keys/

All in one SEO pack – Dette plugin er nærmest standarden inden for WordPress Søgemaskineoptimering, og det eneste jeg altid har brugt til definere mine title tags, meta keywords og meta description.

TinyMCE Advanced – Med dette plugin får du et meget bedre administration når du skriver indlæg. Normalt har du kun en linie med muligheder for at ændre din tekst, såsom fed skrift, kursiv, punktform, link, break link, billede etc. Som standard mangler du at kunne ændre overskrifter til H1, H2, H3, og skriftstørrelsen. Det er vigtigt SEO mæssigt, men også udseendet bliver kønnere med større overskrifter, samtidig med at din tekst bliver nemmere at læse.

cforms II 5.0 – Dette plugin er suverænt til at lave kontaktformularer, brevkasser, FAQ etc med. Du kan endda få den til at sende folk en mail tilbage med det samme og så mange andre nyttige funktioner. Du kan også opsamle de informationer folk taster ind i en database, og hente ud i et excel ark. Endeløse muligheder med dette, det eneste den mangler er, at kunne sende en mail ud til alle mails i din database.

FeedBurner FeedSmith 2.2 – Du skal have dig en FeedBurner konto. Når du har det, så skal dette plugin installeres. Derefter kan du få en masse informationer om folks brugen af dit RSS Feed, og hvor mange som er tilmeldt det. Det er jo altid rart at vide hvor mange som læser med til daglig.

No Self Pings 0.2 – Forklar mig lige hvorfor man skal pinge sig selv. Dette plugin forhindrer dig i at pinge dine egne indlæg, som jeg endnu ikke har fundet ud af hvorfor WordPress gør. Du skal ikke rigtig vide hvorfor, det skal bare fjernes, og derfor dette plugin.

Subscribe To Comments 2.1.2 – Vigtigt for at involvere de besøgende. For en succesfuld weblog kræver det et interesseret og involveret publikum. Ofte er det debatten i kommentarene der er det interessante. Her giver du de besøgende en mulighed for at få en mail når der er en ny kommentar på artiklen.

4. Søgemaskineoptimering af din WordPress blog

Alle bloggere (og webmastere) taler om det, og nogle ved mere om hvordan man gør end andre. Jeg påråber mig ikke selv som ekspert, men ved nok mere end de fleste almindelige bloggere. Jeg vil heller ikke selv uddybe emnet Søgemaskineoptimering (SEO), det vil jeg lade en rigtig ekspert om.

Yoast.com har en komplet guide til hvordan du mest optimalt optimerer din Wordpress blog – The definitive guide to WordPress SEO.

Det er en meget lang artikel, og han opdaterer den ind imellem for at afspejle udviklingen af WordPress. Følger du den til punkt og prikke, så opnår du en WordPress installetion som er fuldt optimeret til at ranke højt i søgemaskinerne.

En ting fra artiklen vil jeg dog lige gøre opmærksom på, er et plugin han nævner – HeadSpace. Det er om noget det mest magtfulde SEO værktøj jeg nogensinde har set. Det indeholder ALT der skal til for at optimere din WordPress blog til søgemaskinerne. Her er lige nogle af de ting du har mulighed for at indstille (og det er kun 10% af dem):

 • Sidetitel
 • Sidebeskrivelse
 • Mere Tekst (ved excerpts)
 • StyleSheets
 • Javascripts
 • RSS beskrivelse
 • Google Analytics integration

og alt for meget andet. Du kan også lave globale indstillinger (sidebeskrivelser, tags, søgeord etc) for sider som 404, Forfattersiden, Kategorisiden, etc. Det er virkelig som programmøren kalder det “Et SEO værktøj på steroider”. Lær at bruge dette plugin, og du vil tage dig ud som en ægte søgemaskineoptimeringsekspert.

Det er dog overkill for personer der ikke kender til SEO og jeg vil kun anbefale at du bruger dette plugin, hvis du ved hvad du laver. Ellers vil jeg helt sikkert anbefale dig stadig at bruge ”All in one SEO”, da den giver dig lige præcis det du har brug for. Lær at bruge dette plugin, og du vil tage dig ud som en ægte søgemaskineoptimeringsekspert.

På dansk kan du med fordel følge Anders Saugstrups kategori om søgemaskineoptimering, hvor du blandt andet kan lære at optimere din nye blog ved at redigere dit theme, dine ankertekster og linktitler.

Linkbuilding

Det næste du gerne vil gøre er at få din blog i søgemaskinernes søgelys. Det kan du gøre ved at tilmelde den forskellige link-kataloger og så pinge en masse tjenester.

Der findes to opsummerende lister over link-kataloger og link directories, som du kan tilføje dit link til. De artikler er skrevet af den samme person, Søren Riisager og kan findes henholdsvis her –

http://www.semoblog.com/link-building-64.html

http://www.semoblog.com/tilf%c3%b8j-link-71.html

Husk nu at bruge forskellige søgeord og beskrivelser når du tilføjer din blogs linkadresse. Du behøver heller ikke at tilmelde hovedlinket (www.domæne.dk) når du tilmelder, men brug evt. en populær underside (www.domæne.dk/underside.html).

5. Installation af nyt WordPress theme

Denne blog har jo til formål at vise dig de bedste themes der ligger på nettet. Derfor skal der selvfølgelig også lige forklares hvordan du får et ny wordpress theme installeret.

Det er faktisk ret enkelt at installere et WordPress theme, alt hvad der kræves er ftp adgang til dit webhotel, et downloadet, enten free themes eller premium themes.

Du logger ind på dit webhotel og overfører de downloadede filer fra det theme du har valgt. Ligger det i biblioteket /ditdomæne/wp-content/themes (se billede som reference)

Så går du ind i dit WordPress kontrolpanel og vælger “Design -> Temaredigering”. Der scroller du ned igennem de forskellige billeder der findes derinde. Klikker på det theme/billede du gerne vil installere, og derefter på “aktiver” oppe i højre hjørne.

Har du ikke uploadet andre, ligger der kun to standard WordPress themes og så det nye theme du lige har uploadet igennem din ftp manager.

(Husk ikke at ændre på themets biblioteknavn, da det kan have alvorlige konsekvenser)

Og så burde du egentlig have lavet en komplet installation af en WordPress blog. Nu er det blevet tid til det vigtigste – at skrive indholdet.

Og virker alt dette uoverskueligt, så kan du jo altid kontakte en professionel WordPress designer.